söndag 9 december 2007

Latinamerikansk jul

Att börja blogga lagom till jul är bättre sent än aldrig. Jag har ju bara varit här i Quito, Ecuador, i två månader. Tiden går så fort, inget snack om saken. Ljusen i granen blinkar så amerikanskt, men de sprider ändå en underbar stämning av julefrid och kanske fred i världen. Kan man ju hoppas i alla fall, lite naivt.

Förra veckan hade vi första advent fika på kontoret med lussekatter, pepparkakor och glögg. Igår var jag, Natalia och Jimena (vår nya housemate) och köpte julgran och julpynt i La parque Carolina. Det var galet värre kan jag tala om! Det var helt omöjligt att titta ut en gran utan att försäljarna kallade på en "Senorita un arbolito", "Fröken, en gran?". Tur att Jimena var med och förhandlade. Som vanligt får jag lust att fly fältet när försäljarna närmar sig. Så en riktigt latina är jag då inte. Till slut valde vi ut en gran till ett bra pris (12 USD), som vi reserverade medan vi köpte pyntet. När vi till slut hade förhandlat till oss en stjärna, kulor och en belysning utan musik såg vi vår gran åka iväg på flaket på en annan bil. Vilken förlust efter att ha planerat pyntet med just den granen i åtanke. Men ingen förlust utan lösning. Vi kom hem med en gran! Nästa projekt var att få den att stanna kvar i foten, som vi till slut fick fylla med tidningspapper. Det gäller att vara uppfinningsrik!

Vad skönt att det snart är jul. Det har varit två intensiva månader fyllda av mycket skratt och möjligheter. Som vanligt är det mycket som händer så här i slutet av året. På FENOCIN, http://www.fenocin.org/, UBV/Latinamerikas (Utveckling för biståndsverksamhet) samarbetsorganisation, http://www.ubv.se/, som jobbar för ett enat Ecuador för ursprungsfolk, bönder och svarta har det varit stort Vía Campesina möte för alla sydamerikanska småbonderörelser som ingår i denna internationella bonderörelse. Den 18-24 november var dagar fyllda av diskussioner om biobränslen, framtidens jordbruk, frönas inverkan på mänskilgheten samt nya vägar för det komersiella jordbruket. Deltog gjorde förutom FENOCIN, UBV även MST, de jordösas rörelse i Brasilien, kvinnoorganisationen ANAMURI från Chile bland andra. Kampglöden var otrolig! Globalicemos la lucha, globalicemos la esperanza! Globalisera hoppet, globalisera kampen! Synd att ni inte kan höra det av alla mötesdeltagarna, så hade ni förstått vilken energi jag pratar om.





Inte nog med detta invigdes den konstituerande församlingen den 30 november i Montecristi på kusten. President Rafael Correa har låtit sätta upp en alldeles ny byggnad där de 130 asambleisterna ska jobba de kommande sex månaderna. Om den nya konstituitionen inte blir färdig inom denna tiden så får de fortsätta jobba i två månader till. På bilden kommer asamleans ledare Alberto Acosta gående med FENOCIN, CNC och FENACLE. Det vill säga medlemmerna i Mesa Agraria.

Glädjen, folkfesten, vimlet går knappt att beskriva med ord. Tack vare Willian, UBV:s fotograf, kom jag in som press. Så inte för att skryta men någon har hälsat på Ecuadors oerhört snygge president!
Visst ser han nöjd ut:)

3 kommentarer:

Rosinha sa...

yey ja får skriva första kommentaren.


nice one.

Sara sa...

skriv mer, skriv mer! I want to read! många kramar!

Saga sa...

Klart han var nöjd med att få hälsa på dig! Men det var väl inte första gången?