söndag 27 januari 2008

Mmm marsvin

Så var det gjort! Till slut. Andernas specialitet cuy, marsvin, har ätits. Denna maträtt som helgrillas på öppen eld. Oftast brukar man få ett helstekt marsvin på tallriken. Som tur var denna gången fick vi varsin del istället. Riktigt gott var det!Att sitta ute i naturen och äta tillsammans efter en promenad i Quito Loma där Quito skulle ha legat från början var inte helt fel. Legenden säger bland annat att Quito ligger där det ligger idag på grund av att en stor fågel jagade bort byborna. Mats trodde mer att det beror på kylan eftersom det inte är extremt varmt uppe i bergen. Tyvärr kunde vi inte se så mycket heller eftersom det var dimmigt. Men det var ingen större fara. Det var skönt att röra på sig även om höjden kändes av. Andningen blev tyngre för varje steg vi tog. Dum eller smart som jag var tog jag en extra promenad för att se en bondböndeodling. Men vilken utsikt det var. Till och med vår käre guide fotograferade mig, ja oss alla. Aldrig någonsin har jag varit på en tur där guiden fotar lika mycket som besökarna. Detta kan bero på att det här är ett relativt nyöppnat ställe, som har byggts upp av de ca 30 familjerna som utgör byarna runtomkring. Projektet har tagit tre år att slutföra. Alla har hjälpts åt. Arbetet har delats upp så att inte alla ska slita ut sig direkt.
Vi var praktikanterna, deras handledare, Mats som är kursvansvarig på Sörängen och jag. I fem dagar har vi varit i Quinche ca 1,5 h norr om Quito för att utvärdera verksamheten framtill nu. Dagarna har varit fyllda av prat. Praktikanterna har planerat efterarbetet och planerna är bland annat att göra en bok om Ecuador, där jag ska vara med på ett hörn. Boken är en jättebra idé eftersom det inte har skrivits någon riktigt bra sedan 1996. En del har ju hänt i landet sedan dess. Correas socialistiska regering till exempel, som nu verkligen motarbetas av oppositionen. Den konstituerande församlingen anklagas för korruption. I Guyaquil, landets största stad vid kusten, där många rika bor protesterade man förra lördagen mot den sittande regeringen. I Quito hölls en manifestation för Correa. Landet har alltid varit splittrat mellan bergs- och kustbor. Bergsborna säger att kustborna är lata och gör ingenting till skillnad mot de som arbetar hårt. Tjuvarna sägs i allmänhet vara kustbor. En därifrån som jag pratade med sa att han en gång började springa med en mobiltelefon som han lånat av en tjej, men att han slutade tvärt när han insåg att polisen säkert skulle haffa honom. I hela Sydamerika har vissa nationaliteter speciellt rykte om sig att vara brottslingar. Här är det colombianerna och i Bolivia peruanerna. Även om jag personligen känner mig säkrare i Quito, så är det ändå alltid bäst att hålla extra koll på sakerna och inte gå på folktomma gator. På söndagar är det dödsdömt att röra sig ensam i turistområdet Mariscal. Eftersom majoriteten av ecuatorianerna är hemma denna dagen med sina familjer är området tomt på folk. Tjuvarna vet om detta mycket väl och utnyttjar varje tillfälle de får. Detta ämnet har jag berört några gånger innan, men det väcker en tankeställare att folk ens ska hålla på och utsätta sina medmänniskor för detta. Att bli jagad av kor som vi blev under en utflykt till ett vattenfall i fredags känns bättre även om många tycker att det också är läskigt.


3 kommentarer:

FannyValentine sa...

Tufft att du vågade äta marsvin. Kanske lättare när du bara fick en liten bit och inte hela och såg vad det var...
hmmm, jag visste väll att kor är opålitliga. läskiga typer.
:)
kramkram

Rosinha sa...

du är inte klok madicken!:D äta marsvin.. vilken ide.
jättesött kort iaf. puss

Maja sa...

hej! har aldrig läst din blogg förut, men idag ramlade jag in här. Vill bara påpeka att marsvin, det är INTE gott det inte. /maja, ellens syster